Zomervakantie 2018 - Afrika Museum
26 augustus 2018

Zomervakantie | Woe t/m Zon

Ontdek hoe je met natuurlijke materialen kunt bouwen en verven. 

Bouw mee aan de meterslange muur van leem en versier deze met Afrikaanse patronen. Of verf textiel in mooie natuurlijke kleuren tijdens de tye & dye-workshop. Verder kun je een duik nemen in een leembad, leemstenen maken en meedoen aan een bijzondere muziekworkshop.

Het zomerprogramma is voor iedereen vanaf 4 jaar en vindt plaats op vijf middagen per week in de zomervakantie.
Let op: Op maandag en dinsdag is er geen programma. Ook is er i.v.m. de Nijmeegse Vierdaagse op 18, 19 en 20 juli geen programma

 

Prgramma zomervakantie - Afrika Museum

 

Tie & dye  - Workshop

Het verven met natuurlijke verfstoffen is wereldwijd een eeuwenoude traditie. In Mali (West-Afrika) wordt de verfstof indigo (uitgesproken diepblauwe kleur) veel gebruikt. Tijdens de tie & dye workshop ga je stof afbinden met touw of wasknijpers voordat je deze in een verfbad doet. Zo ontstaan er prachtige patronen op de stof en is het altijd een verrassing wat er uit het verfbad komt.
Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Wei । Vanaf 6 jaar

Bouwen met leem  - Workshop

Leem wordt in verschillende Afrikaanse landen veel gebruikt. Het is natuurlijk materiaal dat je zelf kunt maken door klei, water en stro te mengen. Bouw mee aan een meterslange leemmuur: smeer de wanden aan met leem of maak een reliëf ter decoratie. Ook kun je helpen met het aanbrengen van Afrikaanse patronen met gekleurde leem. Laat je inspireren door voorbeelden van gedecoreerde huizen uit West-Afrika! 
Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Wei । Alle leeftijden 

De leemwerkplaats - Activiteit

Maak zelf leemstenen in de leemwerkplaats. Eerst ga je leem stampen door met je blote voeten de leem goed aan te stampen. Als de leem klaar is voor gebruik kun je met houten mallen stenen maken. De stenen moeten vervolgens goed drogen voordat ze gebruikt worden om verder te bouwen aan de leemmuur.
Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Wei । Alle leeftijden

Gezichtsmasker van groene leem - Activiteit

Verwen jezelf of iemand anders met een zelfgemaakte gezichtsmasker van groene leem. 
Groene klei is 100% natuurlijk, het reinigt en zuigt gifstoffen uit het lichaam, verbetert de doorbloeding en zit boordevol stoffen die goed voor je zijn. Volg het recept en maakt een masker dat bij jou past. Je kunt de leem mengen met ingrediënten zoals lavendelolie of citroenextract.
Woensdag t/m zondag / 12.00 – 16.00 uur / Wei / Vanaf 6 jaar / Voor 1,00 koop je een potje bij de kassa

Duik in het leembad 

Neem deze zomer een handdoek en zwemkleding mee naar het museum, en neem een duik in het leembad. Niet alleen leuk maar ook nog eens gezond. Leem werkt namelijk zuiverend en verfrissend. Na afloop kun je je afspoelen onder de buitendouche. 
Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Ghana woonerf । Alle leeftijden 

Guèrè: Ritme van de Batik - Muziekworkshop

In diverse landen in West-Afrika wordt batikverf wordt gemaakt in grote houten vijzels, met een houten stamper. Dat gebeurt in een ritme en er wordt soms ook bij gezongen. Als het werk klaar is volgt een feest met muziek en dans. Tijdens deze workshop leer je de ritmes en liedjes van de Batik. 
Woensdag, donderdag, zaterdag en zondag । 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur । Duur 30 minuten / Vanaf 4 jaar । Ghana woonerf । Bij regen in het Palaverhuis

Ritme van de kalebas - Muziekworkshop

Muziek maken met gedroogde kalebassen en water? Het kan echt. De ene kalebas is gevuld met water, de ander gaat er bovenop en dan heb je een waterdrum. Deze bespeel je met zachte stokken en zo creëer je je eigen toonsoort. Onder leiding van de muziekdocent ontstaat er een heel waterconcert.
Iedere vrijdag en op zaterdag 21 en zondag 22 juli । 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur । Duur: 30 min. । Vanaf 4 jaar । Ghana woonerf