Buitenprogramma
1 september 2019

Zomervakantie | Woe t/m Zon

Ontdek hoe je met natuurlijke materialen kunt bouwen en verven

Bouw mee aan de meterslange muur van leem en versier deze met Afrikaanse patronen. Of verf textiel in mooie natuurlijke kleuren tijdens de tie & dye-workshop. Verder kun je een duik nemen in een leembad, leemstenen maken en meedoen aan een bijzondere muziekworkshop.

Het zomerprogramma is voor iedereen vanaf 4 jaar en vindt plaats op vijf middagen per week (woe t/m zondag) in de zomervakantie. Let op: Op maandag en dinsdag is er geen programma. Ook is er i.v.m. de Nijmeegse Vierdaagse op 17, 18 en 19 juli geen programma.

Prgramma zomervakantie - Afrika Museum

Tie & dye  - Workshop

Het verven met natuurlijke verfstoffen is wereldwijd een eeuwenoude traditie. In Mali (West-Afrika) wordt de verfstof indigo (uitgesproken diepblauwe kleur) veel gebruikt. Tijdens de tie & dye workshop ga je stof afbinden met touw of wasknijpers voordat je deze in een verfbad doet. Zo ontstaan er prachtige patronen op de stof en is het altijd een verrassing wat er uit het verfbad komt.

Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Wei । Vanaf 6 jaar

Bouwen met leem  - Workshop

Leem wordt in verschillende Afrikaanse landen veel gebruikt. Het is natuurlijk materiaal dat je zelf kunt maken door klei, water en stro te mengen. Bouw mee aan een meterslange leemmuur: smeer de wanden aan met leem of maak een reliëf ter decoratie. Ook kun je helpen met het aanbrengen van Afrikaanse patronen met gekleurde leem. Laat je inspireren door voorbeelden van gedecoreerde huizen uit West-Afrika! 

Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Wei । Alle leeftijden 

Afrika tour - Rondleiding

Ontdek meer over de woonerven die in het museumpark staan. Op de woonerven uit Ghana, Lesotho en Mali wordt verteld over de architectuur van de diverse dorpen en de verhalen over universele thema’s zoals geloven en wonen. In het Baka dorp hoor je over de manier waarop de Baka wonen en de gevolgen die de houtkap heeft op hun dagelijks leven.  

13.30 en 15.00 uur । elke donderdag en zondag । duur 45 minuten | vanaf 6 jaar 
verzamelen bij de waterput op het Ghana woonerf

Gezichtsmasker van groene leem - Activiteit

Verwen jezelf of iemand anders met een zelfgemaakte gezichtsmasker van groene leem. 
Groene klei is 100% natuurlijk, het reinigt en zuigt gifstoffen uit het lichaam, verbetert de doorbloeding en zit boordevol stoffen die goed voor je zijn. Volg het recept en maakt een masker dat bij jou past. Je kunt de leem mengen met ingrediënten zoals lavendelolie of citroenextract.

Woensdag t/m zondag | 12.00 – 16.00 uur | Wei | Vanaf 6 jaar | Voor 1,00 koop je een potje bij de kassa

Duik in het leembad 

Neem deze zomer een handdoek en zwemkleding mee naar het museum, en neem een duik in het leembad. Niet alleen leuk maar ook nog eens gezond. Leem werkt namelijk zuiverend en verfrissend. Na afloop kun je je afspoelen onder de buitendouche. 

Woensdag t/m zondag । 12.00 – 16.00 uur । Ghana woonerf । Alle leeftijden 

Guèrè: Ritme van de Batik - Muziekworkshop

In diverse landen in West-Afrika wordt batikverf wordt gemaakt in grote houten vijzels, met een houten stamper. Dat gebeurt in een ritme en er wordt soms ook bij gezongen. Als het werk klaar is volgt een feest met muziek en dans. Tijdens deze workshop leer je de ritmes en liedjes van de Batik. 

Woensdag, donderdag, zaterdag en zondag । 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur । Duur 30 minuten | Vanaf 4 jaar । Ghana woonerf । Bij regen in het Palaverhuis

Ritme van de kalebas - Muziekworkshop

Muziek maken met gedroogde kalebassen en water? Het kan echt. De ene kalebas is gevuld met water, de ander gaat er bovenop en dan heb je een waterdrum. Deze bespeel je met zachte stokken en zo creëer je je eigen toonsoort. Onder leiding van de muziekdocent ontstaat er een heel waterconcert.

Iedere vrijdag en op zaterdag 20 en zondag 21 juli । 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur । Duur: 30 min. । Vanaf 4 jaar । Ghana woonerf