Museum programma
5 september 2021

Zomervakantie

Zomeratelier in het Afrika Museum

Van 10 juli t/m 5 september 2021, woensdag t/m zondag

Deze zomer kun je deelnemen aan vijf creatieve workshops tijdens het Zomeratelier. Zo kun je bijvoorbeeld batikken op papier, Ghanese patronen weven of een beeld maken van mergelsteen. Bekijk hieronder de verschillende workshops en reserveer hier je ticket voor een museumbezoek. Om mee te kunnen doen met de workshops betaal je bij de kassa in het museum eenmalig €2,50 als bijdrage voor de materiaalkosten. Met deze bijdrage kun je vervolgens bij alle workshops aanschuiven wanneer er plek is.

Let op: Het Zomeratelier vindt plaats op woensdag t/m zondag van 12:00 tot 16:00 uur

Batik atelier

Je kunt deze zomer meedoen aan de workshop batikken. Dat is een meer dan 2000 jaar oude techniek om geweven stof te decoreren. Met verschillende lagen was en verf creëer je de mooiste patronen. Gebatikte stoffen zien we vaak terug in kleding, maar wordt tegenwoordig ook verwerkt in het interieur, in boeken of wandkleden. Veel mensen associëren batik met Indonesië (Java), maar wist je dat er ook een link is met West-Afrika? Ga zelf aan de slag met deze techniek en laat je inspireren door de vele patronen en kleuren! Tijdens deze workshop maak je een batikprint op papier.

Woensdag t/m zondag | 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur | maximaal 14 deelnemers per keer | vanaf 8 jaar

Sjabloon atelier

Ga aan de slag met het ontwerpen van je eigen patroon. Geïnspireerd op de Basotho deken uit het land Lesotho. Deze deken is een nationaal symbool en zegt veel over de persoon die de deken draagt. De patronen en symbolen vertellen allemaal een verhaal. In dit atelier maak je een ontwerp dat bij jou past! Gebruik verschillende kleuren, patronen en sjablonen en druk jouw ontwerp op een linnen tas! 

Woensdag t/m zondag | doorlopend van 12:00 tot 16:00 uur | aanschuiven als er plek is | vanaf 6 jaar  

Beeldhouwatelier

De zeepstenen beelden uit Zimbabwe zijn wereldberoemd. Bijna alle beelden worden gemaakt door kunstenaars uit het dorp Tengenenge. De beelden stellen vaak dieren of mythische figuren voor en vertellen meestal een verhaal of boodschap. In het Afrika Museum zijn er veel Zimbabwe beelden te zien in het museumpark. Laat je inspireren door deze kunstwerken en doe mee aan de workshop. Als een echte beeldhouwer ga je aan de slag en werk je met de zachte steensoort mergel.  Zagen, vijlen en raspen en jouw beeld komt tevoorschijn! 

Woensdag t/m zondag | doorlopend van 12:00 - 16:00 uur | aanschuiven als er plek is | vanaf 6 jaar   

Weefatelier

In dit atelier maak je jouw eigen aandenken aan jouw bezoek aan het Afrika Museum. Maak bijvoorbeeld een armbandje of boekenlegger, geïnspireerd op de Kente stof. Kente zijn kleurrijke katoenen weefsels uit Ghana. Elke kleur heeft een eigen betekenis en daarmee laten mensen zien wat zij belangrijk vinden. Tijdens de workshop oefen je met Kente patronen, kijk je naar de betekenis van kleur en maak je jouw eigen souvenir. 

Woensdag t/m zondag | doorlopend van 12:00 - 16:00 uur | aanschuiven als er plek is | vanaf 6 jaar  

Mozaïekatelier

Ontdek alles over mozaïeken en patronen in deze workshop. In de Islamitische cultuur worden al sinds de 8e eeuw mozaieken gemaakt. Je ziet veel mozaïek patronen in Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko. Een mozaïek ie een patroon gemaakt van steentjes. Tijdens deze activiteit maak je een patroon vanuit een achtpuntige ster. Eerst oefen je op papier en daarna ga je met lijm en steentjes aan de slag. Ben je klaar? Dan kun je jouw mini-mozaïek mee naar huis nemen. Hang hem aan de muur als kunstwerk of gebruik hem als onderzetter!

Woensdag t/m zondag | doorlopend van 12:00 - 16:00 uur | aanschuiven als er plek is | vanaf 6 jaar

Wereldactiviteiten voor thuis

Ga voor of na je museumbezoek ook thuis lekker creatief aan de slag! Bekijk onze wereldactiviteiten voor thuis.