Rondleiding Afrika Museum
Vaste activiteit

Wekelijks gratis rondleidingen & workshops

Elke zondag zijn er gratis publieksrondleidingen en een speciale workshop. Elk voorwerp vertelt een bijzonder verhaal. Van gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten tot huizen en woonerven. Samen met een rondleider ga je het Afrika Museum door en zie je hoe mensen wereldwijd bezig zijn met universele thema`s zoals wonen, migratie, identiteit, geloven en volwassen worden. Kijk verder dan de verschillen en ontdek wat ons wereldwijd verbindt.

Rondleiding | 12.00 en 13.30 uur I duur ca. 45 minuten I verzamelen in Expo 1 Inspirerend Afrika

N.b: tijdens schoolvakanties worden bovenstaande activiteiten vervangen door activiteiten van het vakantieprogramma 

Workshop 'Maak je eigen vrijheidsvogel'

In de tentoonstelling ‘Heden van het Slavernijverleden’ leer je meer over de slavernijgeschiedenis en het leven van tot slaaf gemaakte Afrikanen die geen vrijheid meer kenden. Wat betekent vrijheid voor jou? Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels, die kunnen gaan waar ze willen. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels. Mensen die tot slaafgemaakt waren, wilden net als die vogels wegvliegen, hun vrijheid tegemoet. Sommigen dachten dat de ziel na hun dood in de vorm van een vogel naar Afrika zou terug vliegen, terug naar de voorouders. 

Maak met de handout een vrijheidsvogel van geruite pangi stoffen. Pangi is een Surinaams woord voor een doek die als kledingstuk wordt gedragen. Het is meestal een felgekleurde geruite katoenen stof en vaak versierd met figuren en borduursels

Deze workshop wordt aangeboden op 3 juli tussen 11.00 en 16.00 uur | vanaf 6 jaar | Aanschuiven als er plek is | Kiwanda

 

Het concept van de vrijheidsvogel is in samenwerking ontwikkeld met Stichting Kunsteducatie de Rode Loper op school en kunstenaar Hedwig van Onna.