Meivakantie Afrika Museum
5 mei 2019

Meivakantie

Bouwen met bamboe in het Afrika Museum

De meivakantie staat in het teken van bouwen met bamboe. Bamboe is een ideaal en duurzaam bouwmateriaal en een goed alternatief voor tropisch hardhout. Ontdek in de meivakantie zelf hoe makkelijk het is om met bamboe te bouwen tijdens een workshop.

Let op: Het museum is ook op maandag 22 april (2e Paasdag) en maandag 29 april geopend.

Waarom bouwen met bamboe?

Door de grote vraag naar hardhout in het Westen, worden de regenwouden in o.a. Zuid-Amerika en Afrika verwoest. Dit heeft ook grote gevolgen voor de mensen die in de regenwouden wonen, zoals de Baka in Kameroen. Bouwen met bamboe is een goede vervanging voor hardhout en wordt steeds vaker gebruikt als bouwmateriaal door architecten.

Bamboe bouwen | Workshop

Bamboe is licht, sterk en veerkrachtig en je kunt er in korte tijd een enorm bouwwerk mee maken. 
Ga aan de slag en maak eerst een aantal stevige basisvormen door de bamboestokken met elastieken aan elkaar te knopen. Samen met andere deelnemers van de workshop maak je gezamenlijk een groot bamboe bouwwerk. 

Iedere dag | 12.00 – 16.00 uur । Verzamelen bij Kiwanda । vanaf 6 jaar

Bouwen met bamboe - Afrika Museum

Afrika Tour | Rondleiding

Ontdek meer over de woonerven die in het buitenmuseum staan. Op de woonerven uit Ghana, Lesotho en Mali wordt verteld over de architectuur van de diverse dorpen en de verhalen over universele thema’s zoals geloven en wonen. In het Baka dorp hoor je over de manier waarop de Baka wonen en de gevolgen die de houtkap heeft op hun dagelijks leven.  

20, 21, 26, 28 april en 3, 4 & 5 mei | 13.00 en 15.00 uur । verzamelen bij de waterput op het Ghana woonerf | vanaf 6 jaar

Afrika Tour - meivakantie, Afrika Museum

Ritmes van het bouwen

In West- Afrika wordt al eeuwen gebouwd met bamboe. Vroeger waren dat grote gebouwen die werden gebuikt voor feesten en ceremonies. Elk jaar na het regenseizoen werden deze gebouwen weer hersteld tijdens een ceremonie, waarbij je het ritme van het bouwen kon horen. Bamboe wordt ook wel het groene staal genoemd, het is sterk en flexibel. Er wordt steeds vaker gebouwd met bamboe, vanwege het duurzame karakter van het materiaal. Ook in West-Afrika wordt nog met bamboe gebouwd. Vandaag leer je van muziekdocent Ernest Cissé de ritmes van het bouwen.  

22, 23, 24, 25, 29, 30 april en 1 & 2 mei | 13.00, 14.00 en 15.00 uur । Palaverhuis । vanaf 6 jaar  

Ritmes van het bouwen

Ontdek meer

Sieraden campagnebeeld
2 juni 2019

SIERADEN - makers & dragers

Het Afrika Museum presenteerde een van de grootste verzamelingen sieraden in een Nederlands museum ooit.
Link