keti-koti-campagnebeeld
18 juni 2022

Keti Koti festival

Het Keti Koti festival is terug!

Na twee jaar afwezigheid, gaat het Keti Koti festival dit jaar eindelijk weer door! Markeer zaterdag 18 juni 2022 vast in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.

Op 1 juli 1863 werd in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft, waarmee een einde kwam aan ruim 200 jaar slavernij. Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij, herinnert ons aan het belang om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. We mogen niet vergeten dat de rijkdom van Nederland deels is gebaseerd op eeuwen koloniale overheersing en slavernij. Tijdens het Keti Koti Festival in het Afrika Museum staan we stil bij het verleden maar kijken ook naar vandaag en de toekomst.

Tickets

:host { --enviso-primary-color:#00AAA0; --enviso-secondary-color: #00AAA0; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Vervoer

Parkeerkaart voor bussen
Voor het Keti Koti Festival in het Afrika Museum worden door bezoekers zelf wel busreizen georganiseerd. Kom je met een bus? Bestel hier een parkeerkaart, want er is maar beperkt parkeergelegenheid voor bussen.

Parkeergelegenheid auto's
Voor personenauto's is er gratis parkeerruimte beschikbaar bij het museum. 

Openbaar vervoer
Klik hier om de dienstregeling van bussen naar het festival te bekijken.

Het programma is compleet!

Bekijk het hele programma voor het Keti Koti festival! Klik hieronder om het blokkenschema te openen. Daaronder vind je meer informatie over de muziekgroepen, voorstellingen, talks, workshops en activiteiten die je tijdens het festival kunt verwachten. 

MUZIEK | Black Harmony
Om 13:00 uur

Black Harmony is gespecialiseerd in Afro Surinaamse muziek. Tijdens de slavernij in Suriname ontstonden er nieuwe muziekvormen waarvan psoko psalm (klaagzang) een voorbeeld is. Middels deze liederen vertelden de tot slaafgemaakten hun verhalen en ervaringen. Muziek was voor hen een middel om hun gevoelens te uiten en om boodschappen aan elkaar door te geven. Er wordt gezongen in het Sranan. Black Harmony is een unieke groep die muziek gebruikt als middel om mensen met elkaar te verbinden.

Black Harmony
Black Harmony

DANS- EN MUZIEKVOORSTELLING | Untold x Black Harmony
Om 13:30 uur

Dansgroep Untold staat bekend om krachtige voorstellingen met West-Afrikaanse dans. In deze Wintishow staan Mama Aisa en de voorouders centraal. Mama Aisa (de moeder van de natuur) staat door klimaatverandering erg onder druk. Tijdens deze show wordt moeder aarde bedankt en gekeken naar hoe wij mensen vandaag en in de toekomst met de aarde om moeten omgaan. Naast Mama Aisha spelen ook de andere winti een rol in deze show. Met live muziek van Black Harmony.

MUZIEK | Jambo Afrika
Om 14:30, 16:00 en 17:45 uur

Een selectie van het grote team van gepassioneerde artiesten van Jambo Afrika treedt op! Maak kennis met muziek van de Yoruba cultuur uit West-Afrika.

jambo-afrika
Jambo Afrika

MUZIEK | Bigtime
Om 15:00 uur

De muziekgroep Bigtime is een populaire kaseko band in Nederland en Suriname. Kaseko is een bekende Afro-Surinaamse muziekstijl die zijn oorsprong vindt tijdens de Trans-Atlantische slavernij. Tijdens de overtocht namen tot slaaf gemaakten de Afrikaanse muziek met zich mee. Later is deze muziek beïnvloed door de Amerikaanse jazz en andere muziekstijlen.

bigtime
Bigtime

MUZIEK | Tabanka
Om 16:45 uur

Tabanka brengt een eigen, hedendaagse interpretatie van de funaná; dé populaire dansmuziek van Kaapverdië. De muziekstijl was tijdens het Portugese koloniale bewind verboden vanwege het schijnbaar opruiende en sensuele karakter ervan. Na de onafhankelijkheid in 1975 werd de funaná onderdeel van de Kaapverdiaanse identiteit. Oorspronkelijk is het de muziek van de nazaten van tot slaaf gemaakten, die in de jaren 80 gemixt werd met pop en jazz.

tabanka
Tabanka. Foto: Bas van der Wel

MUZIEK | Konsensi
Om 18:30 uur

Muziekgroep Konsensi had in 2019 al een succesvol optreden in het Afrika Museum en daarom zijn ze terug! Konsensi betekent ‘geweten’; een schoon geweten is het begin van alles. Een swingende afsluiter van deze Keti Koti editie.

Konsensi
Konsensi

WORKSHOP | Maak zelf een button voor Keti Koti
Van 14:00 - 19:00 uur

Tijdens Keti Koti zie je vaak mensen een zwarte button dragen met het getal 1873. De mensen die deze button dragen laten hiermee zien dat de slavernij formeel werd afgeschaft in 1863, maar dat de vroegere tot slaafgemaakten nog tien jaar lang verplicht werden om op de plantages te blijven werken. Dus eigenlijk waren ze pas echt vrij in 1873.

Tijdens deze activiteit maak je je eigen button speciaal om te dragen tijdens Keti Koti. Een button is een krachtig communicatiemiddel waarmee je een statement en boodschap kan overbrengen. Illustrator Hedy Tjin van onder andere het boek Op de rug van Bigi Kayman, maakte speciaal voor deze buttons twee tekeningen. 

WORKSHOP | Bigi Kayman
Van 14:00 - 19:00 uur

Kom je tekenen met Hedy Tjin? Hedy is de illustrator van het boek ‘Op de rug van Bigi Kayman’, een verhaal dat zich afspeelt tijdens de slavernij. In dit boek leer je Afi, Kofi en de grote krokodil kennen. Tijdens deze workshop leert Hedy je hoe je zelf ook een illustrator wordt en ga je de hoofdpersonen uit het boek leren tekenen.

Illustratie door Hedy Tjin
Illustratie door Hedy Tjin

WORKSHOP | Angisa binden
Om 14:45, 15:45, 17:00 en 18:00 uur | Duur: 45 min

De angisa (Surinaamse hoofddoek) is ontstaan tijdens de slavernij doordat de tot slaafgemaakten niet met elkaar mochten communiceren. Met de angisa werden er geheime boodschappen uitgewisseld. De boodschappen werden door middel van de bindwijze en patronen op de stof overgedragen. Tijdens deze workshop leer je een angisa binden. De workshop wordt gegeven door Sanisa.

ACTIVITEIT | Safe space sessie door Diaspora Wellhouse
Om 17:00 uur

Sabrina Starke en Irene Agyeman Hin richtten Diaspora Wellhouse op met als doel de community Afrikaanse diaspora krachtiger te maken en de verbinding met de voorouders te versterken. Zij organiseren o.a. ‘safe space sessies’ waarin ruimte is om persoonlijke verhalen te delen over welzijn en het rijke culturele erfgoed van deze gemeenschappen.  

Tijdens deze speciale Keti Koti editie staan ‘krachtbronnen’ centraal. Krachtbronnen zijn rituelen, tastbare voorwerpen, tradities en kennis die binnen generaties overgedragen zijn om steun, kracht, veiligheid en verbondenheid te bieden. Ook het museum staat vol met krachtbronnen; objecten die symbool staan voor de voorouders en geschiedenis. Tijdens deze bijeenkomst zal Diaspora Wellhouse voorgaan in een traditioneel ritueel, waarna enkele deelnemers uit het publiek worden uitgenodigd om middels persoonlijke verhalen de voorouders te eren. Aansluitend is er gelegenheid voor eenieder om zijn of haar voorouder symbolisch te eren. Deze bijeenkomst staat in het teken van bewustwording, heling & inspiratie.

Diaspora Wellhouse
Diaspora Wellhouse

DANSVOORSTELLING | Twinfest, Untold x Ghana Dance Ensemble
Om 15:45 uur

De dansvoorstelling ‘Twinfest’ gaat over rituelen bij de geboorte van tweelingen in West-Afrika. Twinfest is een festival dat elk jaar in augustus wordt gevierd in de wijk Jamestown in Accra (Ghana). Het is een speciale viering voor tweelingen van alle leeftijden, waarvan traditioneel wordt aangenomen dat ze geluk brengen. Het Ghana Dance Ensemble is het nationaal dansgezelschap van Ghana. Ze werken met professionele dansers en muzikanten. Op uitnodiging van Untold zijn zij in Nederland te gast voor een internationale productie die zij gezamenlijk op het Keti Koti Festival komen spelen.

Untold
Untold

THEATERVOORSTELLING | Wortels en Cassave door Onias Landveld
Om 15:00 uur | 30 minuten editie met kort nagesprek

In een mix van theater, spoken word, poëzie en proza vertelt Onias hoe het is om tussen twee werelden, vier culturen en zes talen te leven. In Wortels en Cassave neemt hij je mee van 1753 naar het nu en vertelt hij over thema’s als ras, kleur en identiteit. Het is een verhaal over een jongen met herinneringen aan de Surinaamse burgeroorlog. De angst om te vluchten en het onbekende van een ander land ver weg. Over slavernij en het behouden van je identiteit in een nieuwe, vreemde omgeving. Een voorstelling die je laat lachen en laat huilen, maar die vooral verbindt.

Onias Landveld
Onias Landveld, Wortels en Cassave

PERFORMANCE | Keti Koti by OTION
Om 15:00, 16:30 en 18:00 uur | Duur: 15 minuten

In deze performance mixt kunstenaar OTION hiphop, storytelling, spiritualiteit en soul. Een persoonlijk muzikaal verhaal van verweven koloniale geschiedenissen en generaties die nog steeds aanwezig zijn en de toekomst beïnvloeden, op zoek naar persoonlijke erkenning.  

''Sranan Tongo is de taal van mijn voorouders. Zij zeggen: als ik er niet meer ben, roep dan mijn naam. Roep mijn energie op, mijn spirit, en ik zal bij je zijn. Ik ben de schouders waar je op staat en mijn schouders staan weer op de schouders van zij die er daarvoor waren, die staan op de schouders van zij die er daarvoor waren''. 

OTION
OTION, foto door Kirsten van Santen

PERFORMANCE | Mijn Suriname boom
Van 14:00 - 17:00 uur | Iedere 45 minuten

Elisa Lo-A-Njoe (22) deed in 2021 een stamboomonderzoek als onderdeel van het project ‘Heritage From Royalty’ van Het Zuidelijk Toneel. Zij wist al dat ze een Chinese voorouder heeft en ook afstamt van een tot slaaf gemaakte voorouder, maar ze had geen details. Na research ontstond er een beeld in haar hoofd: ''Ik ben een boomstam en daaruit vertakken al mijn verschillende afkomsten: Chinees, Javaans, Hindoestaans, Afrikaans. Zo kwam de Surinameboom tot stand. Een boom vol met allerlei objecten en gedichten die de verhalen van mij en mijn voorouders vertellen.''

TALK | De stilte voorbij, de kracht voorop
Om 16:15 uur

NiNsee (het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) bestaat 20 jaar en inmiddels kunnen we in Nederland niet meer om het slavernijverleden heen. Er zijn veel goede ontwikkelingen wat betreft onderzoek naar de slavernijgeschiedenis, maar wat opvalt is dat er nog weinig oog is voor de tot slaaf gemaakten zelf; de impact van slavernij op hun leven (ook na de afschaffing), de manier waarop zij verzet pleegden en de veerkracht die de voorouders hadden om te overleven en leven door te geven. Daar moet echt verandering in komen, vindt Linda Nooitmeer (voorzitter van het NiNsee). Zij pleit voor de toevoeging van het cultureel antropologisch zwart perspectief aan de toekomstige onderzoeken én een grootschalig onderzoek vanuit dat perspectief. Het onderzoek naar de doorwerking van het trans-Atlantisch slavernijverleden start wat haar betreft daarmee.

Humphrey Lamur
Humphrey Lamur, foto door Evy van der Sanden

Humphrey Lamur is socioloog en cultureel-antropoloog en voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was in de jaren ’70 een van de eerste onderzoekers in Nederland die zich bezighield met het onderwerp slavernij. Zijn overgrootmoeder was tot slaaf gemaakt en de herinneringen aan haar zijn nog heel levend. Humphrey Lamur zal dit bijzondere verhaal vertellen en een relatie leggen met zijn werk als onderzoeker. Pepijn Brandon is hoogleraar Mondiale Geschiedenis aan de Vrije Universiteit en senior onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij leidde in de afgelopen jaren het onderzoek naar het slavernijverleden van de stad Amsterdam en van historische voorlopers van ABN AMRO. Dit programmaonderdeel is een gesprek met Dhr. Humphrey Lamur, Pepijn Brandon en Linda Nooitmeer. Moderator is Nicole Terborg.

TALK | Verbonden generaties
Om 17:45 uur

In 2021 kwam het boek ‘De geur van bruine bonen’ uit, geschreven door Henna Goudzand Nahar. Met dit boek toont de schrijfster de impact van migratie en hoe generaties kunnen botsen. Aan de hand van passages uit dit boek gaan we met elkaar in gesprek over deze thema’s. We onderzoeken vragen als wat een zoektocht naar je geschiedenis betekent voor je identiteit, of er zoiets bestaat als trauma en verdriet dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en de betekenis van de relatie met onze voorouders. Tijdens dit programma lezen Henna Goudzand Nahar (schrijfster), Kenneth Vers Babel (Afro -theoloog en lifecoach) en Desta Deekman (natuurgenezer in opleiding en choreograaf) een passage voor uit het boek en gaan met elkaar en het publiek in gesprek. De moderator is Nicole Terborg. 

VERHAAL | Op de rug van Bigi Kayman
Om 14:45 uur

Kom luisteren naar het verhaal ‘Op de rug van Bigi Kayman’. Schrijfster Henna Goudzand Nahar vertelt aan de hand van de prachtige tekeningen uit het boek het verhaal over Kofi, Afi en Bigi Kayman, de grote krokodil. Ook ga je het lied “Bigi Kayman’ zingen.

RONDLEIDING | Vormen van verzet
Om 14:15, 15:45, 17:15 en 18:45 uur | Duur: 30 minuten

De tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden laat zien hoe tot slaafgemaakten zich verzetten. Hun vrijheid werd dan wel afgenomen, toch kwamen veel tot slaafgemaakten in opstand. Soms openlijk, door bijvoorbeeld te vluchten, maar ook door middel van muziek, religies en verhalen. Bekijk tijdens deze interactieve tour objecten die te maken hebben met Marrons, Winti, muziek, agnisa’s, Anansi en nog veel meer.

RONDLEIDING | Voorouders uit West-Afrika
Om 14:30, 15:15, 16:15, 17:00 en 17:45 uur | Duur: 30 minuten

Voorouders hebben voorouders. Als zij uit West-Afrika komen kun je in er het Afrika Museum kennis mee maken. In het museum staan objecten die verhalen vertellen over deze voorouders. Loop een half uur mee met een rondleider en leer over het belang van overleden familie, goden, geesten en de kracht van voorwerpen. Hoe kunnen deze helpen, maar ook, voor welke moet je oppassen?

Voorproefje

Kun je niet wachten en wil je vast online meer lezen en bekijken? In 2021 hebben we een digitaal Keti Koti festival georganiseerd. Verschillende programma-onderdelen daarvan zijn op deze pagina terug te zien!

Markt

De marktkramen voor het Keti Koti festival zijn allemaal volgeboekt en het is niet meer mogelijk een stand te huren.