keti-koti-campagnebeeld
18 juni 2022

Keti Koti festival

Het Keti Koti festival is terug!

Na twee jaar afwezigheid, gaat het Keti Koti festival dit jaar eindelijk weer door! Markeer zaterdag 18 juni 2022 vast in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.

Op 1 juli 1863 werd in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft, waarmee een einde kwam aan ruim 200 jaar slavernij. Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij, herinnert ons aan het belang om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. We mogen niet vergeten dat de rijkdom van Nederland deels is gebaseerd op eeuwen koloniale overheersing en slavernij. Tijdens het Keti Koti Festival in het Afrika Museum staan we stil bij het verleden maar kijken ook naar vandaag en de toekomst.

Tickets

Bestel hieronder early bird tickets voor Keti Koti Festival 2022 in het Afrika Museum te Berg en Dal. Er zijn een beperkt aantal early bird tickets beschikbaar met 50% korting. Het reguliere ticket kost €15,-.

 

:host { --enviso-primary-color:#00AAA0; --enviso-secondary-color: #00AAA0; font-family: Arial; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #DDF4F2; }

Parkeerkaart voor bussen

Voor Keti Koti Festival in het Afrika Museum te Berg en Dal worden door bezoekers zelf wel busreizen georganiseerd. Kom je met een bus? Bestel hier een parkeerkaart want er is maar beperkt parkeergelegenheid voor bussen.

Voor personenauto's is er gratis parkeerruimte beschikbaar bij het museum. 

Programma - Eerste namen bekend

Dit zijn de programmaonderdelen voor het Keti Koti festival die tot nu toe bekend zijn gemaakt! Het laatste deel van het programma, de voorstellingen en talks, komen komende week online. Je kunt de volgende muziekgroepen, workshops en activiteiten op het festival verwachten: 

MUZIEK | Black Harmony

Black Harmony is gespecialiseerd in Afro Surinaamse muziek. Tijdens de slavernij in Suriname ontstonden er nieuwe muziekvormen waarvan psoko psalm (klaagzang) een voorbeeld is. Middels deze liederen vertelden de tot slaafgemaakten hun verhalen en ervaringen. Muziek was voor hen een middel om hun gevoelens te uiten en om boodschappen aan elkaar door te geven. Er wordt gezongen in het Sranan. Black Harmony is een unieke groep die muziek gebruikt als middel om mensen met elkaar te verbinden.

Black Harmony
Black Harmony

DANS- EN MUZIEKVOORSTELLING | Untold x Black Harmony

Dansgroep Untold staat bekend om krachtige voorstellingen met West-Afrikaanse dans. In deze Wintishow staan Mama Aisa en de voorouders centraal. Mama Aisa (de moeder van de natuur) staat door klimaatverandering erg onder druk. Tijdens deze show wordt moeder aarde bedankt en gekeken naar hoe wij mensen vandaag en in de toekomst met de aarde om moeten omgaan. Naast Mama Aisha spelen ook de andere winti een rol in deze show. Met live muziek van Black Harmony.

MUZIEK | Jambo Afrika

Een selectie van het grote team van gepassioneerde artiesten van Jambo Afrika treedt op! Maak kennis met muziek van de Yoruba cultuur uit West-Afrika.

jambo-afrika
Jambo Afrika

MUZIEK | Bigtime

De muziekgroep Bigtime is een populaire kaseko band in Nederland en Suriname. Kaseko is een bekende Afro-Surinaamse muziekstijl die zijn oorsprong vindt tijdens de Trans-Atlantische slavernij. Tijdens de overtocht namen tot slaaf gemaakten de Afrikaanse muziek met zich mee. Later is deze muziek beïnvloed door de Amerikaanse jazz en andere muziekstijlen.

bigtime
Bigtime

MUZIEK | Tabanka

Tabanka brengt een eigen, hedendaagse interpretatie van de funaná; dé populaire dansmuziek van Kaapverdië. De muziekstijl was tijdens het Portugese koloniale bewind verboden vanwege het schijnbaar opruiende en sensuele karakter ervan. Na de onafhankelijkheid in 1975 werd de funaná onderdeel van de Kaapverdiaanse identiteit. Oorspronkelijk is het de muziek van de nazaten van tot slaaf gemaakten, die in de jaren 80 gemixt werd met pop en jazz.

tabanka
Tabanka. Foto: Bas van der Wel

MUZIEK | Konsensi

Muziekgroep Konsensi had in 2019 al een succesvol optreden in het Afrika Museum en daarom zijn ze terug! Konsensi betekent ‘geweten’; een schoon geweten is het begin van alles. Een swingende afsluiter van deze Keti Koti editie.

Konsensi
Konsensi

WORKSHOP | Maak zelf een button voor Keti Koti

Tijdens Keti Koti zie je vaak mensen een zwarte button dragen met het getal 1873. De mensen die deze button dragen laten hiermee zien dat de slavernij formeel werd afgeschaft in 1863, maar dat de vroegere tot slaafgemaakten nog tien jaar lang verplicht werden om op de plantages te blijven werken. Dus eigenlijk waren ze pas echt vrij in 1873.

Tijdens deze activiteit maak je je eigen button speciaal om te dragen tijdens Keti Koti. Een button is een krachtig communicatiemiddel waarmee je een statement en boodschap kan overbrengen. Illustrator Hedy Tjin van onder andere het boek Op de rug van Bigi Kayman, maakte speciaal voor deze buttons twee tekeningen. 

WORKSHOP | Bigi Kayman

Kom je tekenen met Hedy Tjin? Hedy is de illustrator van het boek ‘Op de rug van Bigi Kayman’, een verhaal dat zich afspeelt tijdens de slavernij. In dit boek leer je Afi, Kofi en de grote krokodil kennen. Tijdens deze workshop leert Hedy je hoe je zelf ook een illustrator wordt en ga je de hoofdpersonen uit het boek leren tekenen.

Illustratie door Hedy Tjin
Illustratie door Hedy Tjin

WORKSHOP | Angisa binden

De angisa (Surinaamse hoofddoek) is ontstaan tijdens de slavernij doordat de tot slaafgemaakten niet met elkaar mochten communiceren. Met de angisa werden er geheime boodschappen uitgewisseld. De boodschappen werden door middel van de bindwijze en patronen op de stof overgedragen. Tijdens deze workshop leer je een angisa binden. De workshop wordt gegeven door Sanisa.

ACTIVITEIT | Safe space sessie door Diaspora Wellhouse

Sabrina Starke en Irene Agyeman Hin richtten Diaspora Wellhouse op met als doel de community Afrikaanse diaspora krachtiger te maken en de verbinding met de voorouders te versterken. Zij organiseren o.a. ‘safe space sessies’ waarin ruimte is om persoonlijke verhalen te delen over welzijn en het rijke culturele erfgoed van deze gemeenschappen.  

 

Tijdens deze speciale Keti Koti editie staan ‘krachtbronnen’ centraal. Krachtbronnen zijn rituelen, tastbare voorwerpen, tradities en kennis die binnen generaties overgedragen zijn om steun, kracht, veiligheid en verbondenheid te bieden. Ook het museum staat vol met krachtbronnen; objecten die symbool staan voor de voorouders en geschiedenis. Tijdens deze bijeenkomst zal Diaspora Wellhouse voorgaan in een traditioneel ritueel, waarna enkele deelnemers uit het publiek worden uitgenodigd om middels persoonlijke verhalen de voorouders te eren. Aansluitend is er gelegenheid voor eenieder om zijn of haar voorouder symbolisch te eren. Deze bijeenkomst staat in het teken van bewustwording, heling & inspiratie.  

Diaspora Wellhouse
Diaspora Wellhouse

VERHAAL | Op de rug van Bigi Kayman

Kom luisteren naar het verhaal ‘Op de rug van Bigi Kayman’. Schrijfster Henna Goudzand Nahar vertelt aan de hand van de prachtige tekeningen uit het boek het verhaal over Kofi, Afi en Bigi Kayman, de grote krokodil. Ook ga je het lied “Bigi Kayman’ zingen.

RONDLEIDING | Vormen van verzet

De tentoonstelling Heden van het Slavernijverleden laat zien hoe tot slaafgemaakten zich verzetten. Hun vrijheid werd dan wel afgenomen, toch kwamen veel tot slaafgemaakten in opstand. Soms openlijk, door bijvoorbeeld te vluchten, maar ook door middel van muziek, religies en verhalen. Bekijk tijdens deze interactieve tour objecten die te maken hebben met Marrons, Winti, muziek, agnisa’s, Anansi en nog veel meer.

RONDLEIDING | Voorouders uit West-Afrika

Voorouders hebben voorouders. Als zij uit West-Afrika komen kun je in er het Afrika Museum kennis mee maken. In het museum staan objecten die verhalen vertellen over deze voorouders. Loop een half uur mee met een rondleider en leer over het belang van overleden familie, goden, geesten en de kracht van voorwerpen. Hoe kunnen deze helpen, maar ook, voor welke moet je oppassen?

Voorproefje

Kun je niet wachten en wil je vast online meer lezen en bekijken? In 2021 hebben we een digitaal Keti Koti festival georganiseerd. Verschillende programma-onderdelen daarvan zijn op deze pagina terug te zien!

Markt

De marktkramen voor het Keti Koti festival zijn allemaal volgeboekt en het is niet meer mogelijk een stand te huren.