Nha Mila
11 april 2021

Het Blauwe Uur

Na een succesvolle start, organiseert het Afrika Museum binnenkort de volgende edities van programmaserie Het Blauwe Uur. Over veranderingen in de tijd, beeldvorming en de uitdagingen van vandaag. Een afwisselend programma op de zondagmiddag, dat je verrast met nieuwe inzichten en andere perspectieven. Waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. De vorm is elke keer anders en varieert van talks tot film of theater.

Aanmelden kan hier. 

Het fenomeen van het blauwe uur vindt plaats net voor zonsopkomst of zonsondergang, wanneer een straal van licht de hemel doorklieft en alles in een blauwe waas hult. Dit duurt maar enkele momenten, maar het is een scharnierpunt van verandering dat trilt van spanning. Het blauwe uur is een pauzemoment om iets te onderzoeken.

Een programma over de metamorfoses en uitdagingen van vandaag, waarin we reflecteren op zwart-wit thema’s en grijze gebieden. In dialoog met anderen gaan we op zoek naar inspiratie en engagement, naar eenheid in verschillen en de kunst van het leven. Aan de hand van maatschappelijke thema’s zoals beeldvorming, ontdek je wereldwijde verbindingen. Waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. Deze keer organiseren we in samenwerking met Go Short een filmvertoning en -bespreking.

 

#3: Cinema – Migratie in Afrikaanse cinema

Decennialang gaan Afrikaanse films over thema’s die verschillende samenlevingen op het continent bezighouden. Eén daarvan is migratie.

Migratie is van alle tijden. Het vormt een schakel tussen twee werelden, het neemt het verleden mee naar het heden; een verleden dat zowel roerig als onstuimig kan zijn. Tijdens een lezing vol pakkende beeldfragmenten neemt romanschrijver en (film)recensent Vamba Sherif, zelf migrant, ons mee door de wereld van de Afrikaanse cinema van vroeger en nu, met daarbij dus een focus op het thema ‘migratie’. In samenwerking met internationaal festival van de korte film Go Short laten we de film Nha Mila (maker: Denise Fernandes) zien.


Zondag 11 april 2021 | 14:00 uur | duur ca. 1,5 uur | aanmelden via deze link.

Deze editie van Het Blauwe Uur zal via een livestream worden uitgezonden. Bij een eventuele opening van het museum is er de mogelijkheid om fysiek aanwezig te zijn. Wil je op de hoogte gehouden worden van dit evenement en alvast aanmelden? Klik hier. 

 

Het Afrika Museum en haar activiteiten steunen middels een donatie? Dat kan via deze site.

Het Blauwe Uur
Nha Mila (maker: Denise Fernandes - Het Blauwe Uur i.s.m. Go Short