Nardo Brudet
22 november 2020

Het Blauwe Uur

Na een succesvolle start, organiseert het Afrika Museum binnenkort de volgende edities van programmaserie Het Blauwe Uur. Over veranderingen in de tijd, beeldvorming en de uitdagingen van vandaag. Een afwisselend programma op de zondagmiddag, dat je verrast met nieuwe inzichten en andere perspectieven. Waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. De vorm is elke keer anders en varieert van talks tot film of theater.

Editie #3 en #4 van Het Blauwe Uur worden verplaatst naar een nieuwe datum

Het bijwonen van deze evenementen is helemaal gratis, inbegrepen bij de museumentree. Door anderhalve meter afstand (en andere Coronamaatregelen) is er beperkt plek en is vooraf aanmelden aan te raden (om van een plek verzekerd te zijn). Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina.

Het fenomeen van het blauwe uur vindt plaats net voor zonsopkomst of zonsondergang, wanneer een straal van licht de hemel doorklieft en alles in een blauwe waas hult. Dit duurt maar enkele momenten, maar het is een scharnierpunt van verandering dat trilt van spanning. Het blauwe uur is een pauzemoment om iets te onderzoeken.

Een programma over de metamorfoses en uitdagingen van vandaag, waarin we reflecteren op zwart-wit thema’s en grijze gebieden. In dialoog met anderen gaan we op zoek naar inspiratie en engagement, naar eenheid in verschillen en de kunst van het leven. Aan de hand van maatschappelijke thema’s zoals beeldvorming, ontdek je wereldwijde verbindingen.

#2: Talk '60 jaar onafhankelijkheid in Afrika'

Dit jaar vier(d)en 17 Afrikaanse landen dat ze 60 jaar onafhankelijk zijn. Tijdens de strijd voor onafhankelijkheid zijn belangrijke mensen opgestaan die hun stem lieten horen en de geschiedenis en toekomst van hun land hebben veranderd. Onafhankelijkheid van de koloniale overheersing was een keerpunt in de Afrikaanse geschiedenis - wat is veranderd en wat is gebleven? De betekenis en impact van de onafhankelijkheid wordt bekeken aan de hand van iconen uit de politiek, zakenwereld en muziek- en dansscene. Met Ton Dietz, hoogleraar Afrika Studies en Marina Diboma, expert op het gebied van business development en projectmanagement in Afrika.

Zondag 18 oktober | 14.00 uur | aanmelden via onderstaand formulier | duur ca. 1,5 uur

#3: Theater 'Wie is baas?'

Wie is baas? is een theatervoorstelling door Studio 52nd dat het ene moment doet lachen en het volgende moment doet huiveren. Thema is de doorwerking van het koloniaal verleden in het heden. In het stuk trekken jongeren lijnen van vroeger naar nu. Heeft de pikorde in Nederland wortels in het koloniale verleden? Want waarom horen we nog steeds die apengeluiden in de voetbalstadions? De voorstelling eindigt met een kort nagesprek tussen psychiater Glenn Helberg, de makers en het publiek.

VERPLAATST | 14.00 uur | aanmelden via onderstaand formulier | geschikt voor 12 jaar en ouder | duur ca. 1,5 uur

Wie is Baas
Fotocredit: Studio 52nd, Wie is Baas?

#4: Poëzie 'Dichterbij Oost & West - Afrika!'

Beleef een aantal mooie optredens vol poëzie en woordkunst uit het Caribisch gebied en Afrika. Line-up: Gershwin Bonevacia (stadsdichter Amsterdam), Wout Waanders (stadsdichter Nijmegen),  Rienaysa Lamp – Antonia, Frida Domacassé, Heidi Koren, Fred Santos Mendes do Vale en Marian Owusu Sechere. Deze middag is in samenwerking met Stichting Ayera Awe i Mañan en Poëziecentrum Nederland.

VERPLAATST | 14.00 uur | aanmelden via onderstaand formulier | duur ca. 1,5 uur 

LET OP: Het bijwonen van deze evenementen is helemaal gratis, inbegrepen bij de museumentree. bestel HIER je entreeticket.

Voornaam + achternaam
Let op: dit is het aantal personen waarmee je dichter op elkaar kan zitten dan 1,5 meter afstand. Je komt dus uit hetzelfde huishouden.

#1: Documentaire 'Stop Filming Us' + nagesprek (i.s.m Doxy Films) (AL GEWEEST)

Documentairemaker Joris Postema filmde in Congo Stop Filming Us (2020), bekroond met de Dutch Movies Matter Award. Centraal staat de vraag “Kan een witte filmmaker uit Nederland iets van waarheid vangen over de Democratische Republiek Congo? Of veroorzaken westerse ‘goede bedoelingen’ vooral schade en frustratie?” Aan de hand van drie jonge kunstenaars uit Goma wordt op vrijmoedige, vermakelijke en serieuze wijze van alles aangekaart; van beelden in de media tot neokoloniale verhoudingen en de rol van hulporganisaties. Na afloop volgt een nagesprek tussen regisseur Joris Postema en schrijver en politicoloog Kiza Magendane. Kiza komt uit Congo en woont sinds 2007 in Nederland. Momenteel werkt hij aan een boek over Nederlanderschap dat dit jaar verschijnt.

Zondag 6 september | 14.00 uur | aanmelden via onderstaand formulier | duur ca. 1,5 uur 

Stop Filming Us
Fotocredit: Doxy Films (Joris Postema), Stop Filming Us