Batik - Afrika Museum - Berg en Dal
25 oktober 2020

Herfstvakantie in Afrika Museum

Familieprogramma herfstvakantie 2020

Ontdek de bijzondere batik-techniek, leer de fijne kneepjes van het fotograferen en train je ogen tijdens de herfstvakantie in het Afrika Museum. Tijdens de vakantie kun je elke dag gratis workshops volgen, waar het hele gezin wat van opsteekt! Workshops bij de tentoonstellingen Inspirerend Afrika en Door de lens van, een samenwerking met World Press Photo. Daarnaast kun je een picknickmand reserveren voor een heerlijke lunch in het Museumpark en gratis een fiets lenen om de prachtige omgeving te verkennen!

Lees hieronder meer over de workshops en reserveer je museumticket. De workshops zijn verspreid over het hele museum, overal is rekening gehouden met de corona-richtlijnen.

BaktikLab | Workshop

Batikken is een meer dan 2.000 jaar oude techniek om een geweven stof van decoratie te voorzien. Met was bedek je een deel van de ondergrond, waar je vervolgens met verf overheen gaat. Na het drogen schraap je de was er weer af en op die plekken waar de was gezeten heeft blijft ook geen verf achter. Zo kun je met verschillende lagen prachtige patronen creëren!

Gebatikte stoffen worden meestal verwerkt tot kleding, maar we zien batik ook terug in het interieur, bij boeken of wandkleden. Veel mensen associëren batik met Indonesië (Java), maar wist je dat er ook een link is met West-Afrika? Kom meer te weten over de achtergrond van batik en waxprints en laat je inspireren door de vele patronen en kleuren! Experimenteer met de techniek op papier en neem je eigen ontwerp mee naar huis.

Van 10 t/m 25 oktober 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur | duur 45 minuten | vanaf 8 jaar | aanschuiven mits er plaats is | in het Atrium

Workshop batiken - Afrika Museum - Berg en Dal
Fotocredit: Aad Hoogendoorn

Door de lens van... | Workshop

Wat zie je op een foto en wat zou de fotograaf met de foto willen zeggen? Bekijk de unieke World Press Photo tentoonstelling die speciaal voor het Afrika Museum is samengesteld. Ga als fotograaf met een toolkit (die je hier krijgt) door het museum en doe de fotochallenge. Onderzoek welk verhaal jij wil vertellen en ontdek hoe je verschillende technieken gebruikt voor een goede foto.

Van 10 t/m 25 oktober van 12.00-16.00 | vanaf  8 jaar ।  inloopactiviteit । ingang van EXPO 3

Door de lens van - Afrika Museum - Berg en Dal

Ik zie, ik zie... | Kijktour

Wat zie jij? En wat ziet een ander? Bezoek het museum en geef je ogen goed de kost. Speur naar bijzondere vormen, kleuren en patronen. Train je ogen tijdens deze kijktour voor het hele gezin! Doe samen leuke en uitdagende opdrachten: kijk naar kunst en onderzoek voorwerpen op een hele andere manier... En wie weet wat je allemaal ziet als je écht goed kijkt!

Iedere dag | vanaf 4 jaar | gratis verkrijgbaar bij de entreebalie

Kijktour - Afrika Museum - Berg en Dal

Ontdek gisteren, begrijp vandaag | Rondleiding | VERVALLEN

Oost-West is het thema van de Maand van de Geschiedenis. Hoe kruisen Oost en West elkaar – vroeger en nu? In deze rondleiding ga je mee op reis om die vraag te beantwoorden. Handel speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in het contact tussen Nederland en Afrika. Onze smartphones en elektrische auto’s kunnen bijvoorbeeld niet werken zonder kobalt uit de mijnen van Congo. Afrikaanse grondstoffen hebben de industriële revolutie in Europa mogelijk gemaakt. Maar tegen welke prijs? Tijdens deze rondleiding bezoek je de nieuwe vaste presentatie van het museum en maak je kennis met hedendaags en kritisch werk van jonge makers en kunstenaars.

Komt te vervallen in verband met aangescherpte coronamaatregelen

Rondleiding - Afrika Museum - Berg en Dal