Collectie - Afrika Museum

Onze collectie

Nationaal Museum van Wereldculturen

De collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen is een samenvoeging van de collecties van het Tropenmuseum (Amsterdam), Afrika Museum (Berg & Dal) en Museum Volkenkunde (Leiden). Daarnaast bevat onze database de collectie van het Wereldmuseum (Rotterdam).

Traditionele en hedendaagse kunst

In het Afrika Museum vind je veel traditionele objecten terug van begin 19de eeuw zoals krachtbeelden en voorouderbeelden. Het Afrika Museum bezit ook een bijzondere collectie hedendaagse Afrikaanse kunst. Kunst die teruggrijpt naar tradities, politieke situaties aan de kaak stelt of reageert op heersende rolpatronen. Al deze objecten vertellen veel over de gebruiken, gewoonten en religies in de verschillende Afrikaanse landen en over de Afrikaanse diaspora. In het buitenmuseum komt je meer te weten over de traditionele architectuur van vijf volkeren uit de landen Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin.

In het Afrika Museum besteden we ook aandacht aan gebieden buiten het continent, zoals bijvoorbeeld Cuba, Haïti en de voormalig Nederlandse Antillen (Afrikaanse diaspora). Dit sluit naadloos aan bij de visie van de organisatie én van het Afrika Museum: inspireren tot een open blik op de wereld.

We zien naast het aanmoedigen van deze open blik op de wereld ook een belangrijke taak weggelegd om het Afrika van nu in ons museum te tonen. Dit doen we onder andere in onze tijdelijke tentoonstellingen. Aandacht voor het hedendaagse Afrika vind je niet alleen terug in tijdelijke tentoonstellingen maar ook in onze educatieve aanbod en publieksprogramma.

Hedendaagse kunst: lees meer.

Online collectie

Wil je zelf door de online collectie gaan van onze musea? De totale collectie van de 4 musea tellen bijna 450.000 voorwerpen en 260.000 fotografische beelden die behoren tot de rijks- of gemeentelijke collectie, en daarnaast zo'n 350.000 stuks documentair beeldmateriaal. Slechts een deel daarvan kunnen we laten zien in de vaste en wisselende thema tentoonstellingen. Op deze collectiesite wordt zo veel mogelijk gedeeld van wat in de depots wordt bewaard. De collectie is hier opgesplitst in objecten en foto’s, en bovendien gerelateerd aan personen & instellingen, tentoonstellingen, expedities en thema's. 

Neem voor meer informatie contact met ons op via collectie@wereldculturen.nl