Afrika - oud gebouw

Geschiedenis Afrika Museum

Het museum is in 1954 opgericht en voortgekomen uit de wens van in Afrika werkzame paters om inzicht te geven in de belevingswereld van de mensen met wie zij daar werkten.

Opgericht door paters

Wat nu een rijke, goed gedocumenteerde collectie voorwerpen uit Afrika is, begon als een bescheiden, maar waardevolle particuliere verzameling van de missionarissen van de Congregatie van de H. Geest. Leden van deze missionaire geloofsgemeenschap werkten en werken in Afrika. De doelstelling van de paters: een bredere kijk geven op de belevingswereld van de mensen in die gebieden waar zij al lang werkzaam zijn.

In 1954 neemt pater P. Bukkems, oud-missionaris in Tanzania het initiatief tot oprichting van een Afrika Museum. Eerst werd in de villa waar de paters huisden een museum opgericht waarin aandacht geschonken werd aan de kunst en religie van het oude Afrika. Langs die weg wil de congregatie een bredere kijk geven op de belevingswereld van de mensen in die gebieden waar zij al een eeuw werkzaam is. De eerste expositie bestaat uit voorwerpen die in de loop der jaren door de paters zelf uit Afrika zijn meegebracht en afkomstig zijn uit diverse reizende missietentoonstellingen. In 1956 werd het Afrika Museum een onafhankelijke stichting en een jaar later werd in de tuin van het huis een nieuw museumgebouw geopend.

Afrika Museum in het heden

Inmiddels is het Afrika Museum uitgegroeid tot en museum met een zeer bijzondere collectie hedendaagse Afrikaanse kunst, maar vind je er ook veel traditionele objecten terug van begin 19de eeuw. Deze objecten vertellen veel over de gebruiken, gewoonten en religie's in de verschillende Afrikaanse landen en over de Afrikaanse diaspora.

In het buitenmuseum komt men meer te weten over de traditionele architectuur van vijf volkeren uit de landen Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Speciaal voor kinderen is er ook een kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen waar op geklommen en gespeeld kan worden.