Afrika museum
Persbericht:

Poging tot ontvreemding van grafbeeld uit Afrika Museum

Donderdag 10 september is in het Afrika Museum te Berg en Dal een poging gedaan om een Congolees grafbeeld te ontvreemden. De politie heeft vijf verdachten aangehouden. Het beeld heeft geen schade opgelopen.

Het gaat hier om een live via Facebook gestreamde publieksactie van waarschijnlijk Franse activisten, die eerder ook in musea in Parijs en Marseille soortgelijke acties hebben uitgevoerd. De museale collecties die ze bij deze acties proberen mee te nemen zijn in de ogen van deze activisten geroofd en rechtmatig eigendom van de nazaten van herkomstgemeenschappen. In Frankrijk worden deze activisten inmiddels vervolgd, en ook wij hebben aangifte gedaan. Het is nog niet bekend of en zo ja waarvoor het Openbaar Ministerie hen zal vervolgen.

De beveiliging van het museum heeft, in de wetenschap dat de politie al zeer nabij was, de activisten niet belet om met het beeld het museumgebouw te verlaten. Een mogelijk handgemeen met alle gevolgen van dien, waaronder schade aan het beeld, werd hierdoor voorkomen.

Een interview met museumdirecteur Stijn Schoonderwoerd is te zien in het NOS journaal van vrijdag 11 september. Het item start op 11 minuut 28 seconden.