Entreegebied Afrika Museum

Over het Afrika Museum

Een museum over mensen

Het Afrika Museum in Berg en Dal (nabij Nijmegen) is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. Het museum, opgericht in 1954, is begonnen als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies.

In de loop van de 20ste eeuw heeft het museum haar horizon verbreed en toont naast religieuze en traditionele voorwerpen ook een grote collectie hedendaagse kunst. In het Afrika museum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Het Afrika Museum bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum. In het binnenmuseum krijgt de bezoeker aan de hand van traditionele en moderne topstukken een helder beeld van de verspreiding van mensen uit Afrika over de hele wereld als gevolg van slavenhandel en emigratie. Het huidige buitenmuseum geeft een beeld van de traditionele architectuur van vijf volkeren uit de landen Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Speciaal voor kinderen is er een kinderbeeldenbos, vol dieren uit Afrikaanse mythen.