Praktische info

Praktische info schoolgroepen

Reserveer jouw schoolbezoek aan het Afrika Museum via het online reserveringsformulier

Maak een keuze uit de volgende soorten onderwijs:

Coronaprotocol onderwijs

Het museum is open en alle scholen zijn van harte welkom! Voor onze bezoekers uit het onderwijs hebben we speciale maatregelen om het bezoek veilig te laten verlopen. 

Let op: Naar aanleiding van de recent aangekondigde corona-maatregelen dienen onderwijsgroepen vanaf 13 jaar bij aankomst in het museum de QR-code te laten scannen en een ID-bewijs te tonen. Veel dank voor jullie medewerking. 

Onderwijsfolders

Download hieronder de onderwijsfolders van het schooljaar 2021-2022. Hierin staat een overzicht van het educatief aanbod van het Afrika Museum, Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum.

Bel of mail ons

Voor meer informatie en om een (groeps)bezoek te reserveren, kun je bellen met onze reserveringslijn: 088 00 42 900, op dinsdag t/m donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Of stuur een e-mail naar: reserveren@afrikamuseum.nl.

Annuleringsvoorwaarden

U kunt schriftelijk tot twee weken voor de bezoekdatum kosteloos wijzigingen doorgeven (indien nog mogelijk) of annuleren via reserveren@afrikamuseum.nl. Daarna worden de volledige programmakosten in rekening gebracht.

Voordelig busvervoer - Basisonderwijs: Kids Groepticket

Met het Kids Groepsticket van Breng reis je voordelig met de bus naar het Afrika Museum. Per ticket van €22,- kunnen maximaal 15 kinderen en 3 begeleiders reizen. Het opstappunt is afhankelijk van de locatie van de school.

 • De bus rijdt van school naar het museum, en omgekeerd.
 • De bus rijdt van Nijmegen CS naar het museum, en omgekeerd.

Neem contact op met de afdeling Reserveringen van het Afrika Museum om de mogelijkheden voor jullie school te bespreken: reserveren@afrikamuseum.nl.

 

Voordelig busvervoer - Voortgezet onderwijs: Schooltoer

Voordelig busvervoer voortgezet onderwijs: Schooltoer

Vorig jaar hebben NS, GVB en CJP een nieuw product geïntroduceerd: Schooltoer. Hiermee reizen docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs die zijn aangesloten bij de CJP Cultuurkaart, duurzaam en met een fikse korting in de daluren met NS. Of in het hele netwerk van GVB Amsterdam. Zo wordt een culturele activiteit met de klas nog voordeliger én is jullie culturele instelling beter bereikbaar.

Schooltoer: een reisproduct van CJP, NS en GVB

Schooltoer biedt twee soorten tickets aan

 • Met NS Schooltoer kan in de daluren voor € 7,- per leerling worden gereisd in treinen van de NS, NS international, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion en Syntus.
 • GVB Schooltoer geeft 24 uur lang toegang tot bus, tram en metro in Amsterdam voor € 3,50.
 • Tickets kunnen via de CJP-webshop Schooltoer.nl worden gekocht. Voor het inloggen op deze site kan er gebruik worden gemaakt van de school login van de Cultuurkaart (dat is de login waarmee de budgethouder van de Cultuurkaart werkt).

Kleinere groepen

De Schooltoer is met name bedoeld voor kleinere groepen (bijvoorbeeld een klas) die gezamenlijk op stap gaan. Bij grotere groepen is het huren van een bus een beter alternatief.

Spelregels

 • Alleen voor scholen die meedoen aan de CJP Cultuurkaart.
 • Minimale afname van 10 tickets.
 • Voor de NS Schooltoer geldt dat inchecken niet mogelijk is tussen 06:30 en 09:00 en tussen 16.00 en 18.30 uur, reizen die voor 16.00 uur zijn gestart kunnen wel binnen deze uren plaatsvinden.
 • Het ticket is één dag geldig. In- en uitstappen kan op ieder station in Nederland.
 • De NS Schooltoer is geldig op het Nederlandse traject, in de tweede klasse, voor treinen van de NS, NS international, Arriva, Breng, Veolia, Connexxion, Syntus. Voor de ICE en Intercity Direct (Schiphol-Rotterdam-Breda) is een toeslag vereist. De Schooltoer is niet geldig in de Thalys.
 • Geldig op vertoon van geldige CJP Cultuurkaart in groepsverband van tenminste 10 personen.
 • Scholen ontvangen bij bestelling een factuur; er hoeft dus niet met creditcard of iDEAL betaald te worden. De Schooltoer kan niet met het Cultuurkaartbudget betaald worden.

Het Afrika Museum is niet bereikbaar per reguliere lijnbus

In samenwerking met Breng kunnen scholen die het Afrika Museum bezoeken toch gebruik maken van NS schooltoer. Neem voor concrete informatie contact op met de reserveringsafdeling van het museum via reserveren@afrikamuseum.nl.

Voordelig vervoer

VDB Holiday biedt scholen in de regio van Leiden korting aan op het busvervoer naar het Afrika Museum. Neem voor meer informatie, prijzen en boekingen contact op met VBD Holiday

Begeleiders

De toegang voor begeleiders van onderwijsgroepen is gratis. Hieronder staat het minimale aantal begeleiders per groep; meer begeleiders zijn altijd welkom.

Basisonderwijs: 1 begeleider per 6 kinderen
Voortgezet onderwijs: 1 begeleider per 10 kinderen

Eten en drinken

Eten en drinken is alleen toegestaan in het buitenmuseum.

Toegankelijkheid

Voor leerlingen met een fysieke beperking is het museum goed toegankelijk. Wij verzoeken je om bij de boeking dit duidelijk te vermelden.