banner
Voor iedereen Gezinnen Familie-uitjes Bedrijfsuitjes Groepsuitjes Basisonderwijs Voortgezet onderwijs Speciaal onderwijs MBO, HBO en Universiteit Vriend en sponsor Onderzoekers Pers en Media

 Click here for English    klicken sie hier für Deutch    Print deze pagina    Mail direct naar het museum

site search by freefind advanced


Mededeling

tripadvisor

webwinkel

Vraag de nieuwsbrief aan

Agenda

zondag 29 maart Museumcollege
Rum met buskruit
Maria van Daalen
Rum met buskruit is een speciaal... lees meer

 

Jaarverslagen

twittter facebook youtube Linkedin

ACTIVITEITEN

In de weekends en schoolvakanties kunnen bezoekers van het Afrika Museum deelnemen aan speciale activiteiten. Hieronder vindt u het programma van dag tot dag.Agenda


zondag 29 maart  Museumcollege
  Rum met buskruit
Maria van Daalen
Rum met buskruit is een speciaal drankje voor één van de goden van de vodou, de religie van veel Haïtianen. Vodou heeft in Haïti een grote rol gespeeld bij de opstand van de slaven (1791 - 1804); Haïti was de eerste vrije slavenrepubliek en daar is men nog steeds trots op. Haïtianen zijn overwegend rooms-katholiek. maar de invloed van vodou is sterk aanwezig. Tijdens het college gaat spreekster Maria van Daalen in op de historie van Haïti en vertelt ze ook wat vodou betekent voor de aanhangers die behalve op Haïti ook in Amerika en Europa wonen.
Maria van Daalen (1950) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Momenteel werkt zij aan een essay over vodou als werkelijkheidsbeleving. Als priesteres (manbo assogwe) was zij adviseur voor het Amsterdamse Tropenmuseum bij hun vodou-tentoonstelling in 2008.
   
zondag 26 april  MuseumJeugUniversiteit en Museumcollege
  11.00 - 12.00 uur: MJU - Wat heeft Afrikaans Voetbal met magie te maken?
Dr. Annette Schmidt
In 2010 maakte de wereld uitgebreid kennis met Afrikaanse voetbaltradities, want toen organiseerde Zuid-Afrika het WK voetbal. De makaraba’s, beschilderde bouwhelmen, waren een grote hit en van de herrie van de vuvuzela’s werd je ook in Nederland doof! Maar er valt nog veel meer te vertellen over Afrikaans voetbal. Wist je dat er ook magie bij komt kijken? Soms proberen Afrikaanse tovenaars stiekem de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. Voetbal is niet meer alleen voor jongens, ook steeds meer meisjes doen hieraan mee. Annette Schmidt vertelt je er alles over.
De colleges van de MuseumJeugduniversiteit zijn bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. In totaal organiseren het Afrika Museum, Museum het Valkhof en het Natuurmuseum 6 colleges. Alleen dit college volgen? Dat kan ook. Deelname is dan inbegrepen bij de entreeprijs. Aanmelden voor de hele reeks kan via: www.museumjeugduniversiteit.nl

14.00 - 15.00 uur: Museumcollege - Stemmen van Afrika
Mark Dingemanse
Iedereen kent de grote vijf - de dieren die elke safariganger gezien moet hebben - maar slechts weinig mensen kunnen vijf Afrikaanse talen opnoemen. Afrika herbergt een enorme verscheidenheid aan talen en culturen. Van de ruim 7000 talen op de wereld wordt bijna eenderde in Afrika gesproken. Waarom zoveel, wat kunnen we daarvan leren en is het erg dat er ook talen verdwijnen? In een interactieve lezing neemt Mark Dingemanse de luisteraar mee op veldreis naar Ghana en in vogelvlucht over het Afrikaanse continent en legt hij een verrassend verband tussen het belang van talenrijkdom en biodiversiteit.
Mark Dingemanse studeerde Afrikaanse Taalwetenschap in Leiden, doet sinds 2007 veldwerk in Ghana en werkt als taalkundige bij het Max Planck Instituut in Nijmegen. Hij is hoofdredacteur van StemmenVanAfrika.nl.
   
Logon